Potravinové alergeny a nutriční hodnoty

 

Jídelní lístek a značení potravinových alergenů

Značení potravinových alergenů se řídí směrnicí 1169/11 EU. Dne 13. 12. 2014 nabyla směrnice platnost a vznikla povinnost u všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích. Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Označení přítomnosti alergenů bude na jídelníčku za každým pokrmem vyznačeno v závorce číslem alergenu. Seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla bude vyvěšeno v ŠJ na nástěnce vedle jídelníčku a také na webových stránkách školy. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které budou použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve ŠJ.

Nové značení alergenů

Krajská hygienická stanice ve Zlíně při kontrole ve ŠJ na jaře 2015 doporučila rozlišovat alergeny u obilovin a skořápkových plodů dle druhů (viz seznam alergenů).

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/2011 EU:

  1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z nich
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
  9. Celer a výrobky z nich
  10. Hořčice a výrobky z nich
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentraci vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřeno jako SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z nich
  14. Měkkýši a výrobky z nich